De omgeving

Lage Mierde maakt samen met de dorpjes Hooge Mierde, Hulsel en Reusel deel uit van de gemeente Reusel- de Mierden. Deze dorpjes zijn gelegen binnen de driehoek Tilburg, Eindhoven, Turnhout.

Het bestaan van Lage Mierde gaat eeuwen terug. Rond het jaar 1201 behoorde de Mierden tot de Norbertijner Abdij van Floreffe. Het huidige kerkdorp telt zo’n 1750 inwoners.

Van oudsher is Lage Mierde een agrarische gemeenschap, rondom het dorpje vind je nog steeds veel weiden en akkers. Maar zeker ook veel natuur, met verschillende natuurgebieden rondom.

Landgoed de Utrecht

Dit grote en goed bewaard gebleven natuurgebied ligt tussen Esbeek en Lage Mierde, en loopt in het oosten door naar de Mispeleindse heide. U vindt hier een gevarieerd landschap. Productiebossen van loof- en naaldbomen en imposante beuken en eiken langs de wegen die het gebied doorkruisen. Daar waar de Reusel door het landgoed kronkelt zijn slingerende wandelpaden, bruggetjes en zandwegen te vinden. Tegenover Huize Rustoord, aan de doorgaande weg, ligt het Arnoldspark met daarin een standbeeld van kunstenaar Johannes Schotel.

Johannes Schotel

In en rondom Esbeek en landgoed de Utrecht is de Johannes Schotel wandelroute aangelegd. Deze route voert zo’n 10 kilometer langs diverse kunstwerken die allen zijn geïnspireerd op de schilderijen van deze kunstenaar. Een duidelijke routekaart kunt u (gratis) verkrijgen bij het plaatselijke café van Esbeek.

De Flaes , het Goorven en het Hazenkolkje

Deze drie vennen vormen tezamen met de heidevelden, de bossen en de beekdalen van de Reusel en de Raamloop het prachtige natuurgebieden de Mispeleindse en Neterselse heide, die op hun beurt weer onderdeel vormen van Landgoed de Utrecht.

Bij In den Bockenreyder, gelegen te midden van de bossen, is het heerlijk vertoeven op het terras.

Zwartven, Panneven en Beleven

Deze drie natuurgebieden met zandduinen, heiden, bossen en vennen liggen richting Hooge Mierde en Reusel.

De Brabantse Kempen

Reusel- de Mierden maakt deel uit van De Brabantse Kempen. Deze strekt zich uit tot voorbij Eersel, en hier vindt u verschillende Kempische dorpen. Met hun winkeltjes, marktjes, kleine musea, bezienswaardigheden en restaurantjes.

Te midden van de prachtige natuurgebieden Wellenseind, Landgoed de Utrecht, Neterselseheide, de Flaes, het Panneven, Weeldseheide, Reuselse Moeren, Beleven en het Zwartven.

Bossen, heide en vennen afgewisseld met akkers en weiden hebben wandelaars en fietsers heel wat te bieden. Herberg de Buitenman, In den Bockenreyder of het terras bij de Spartelvijver zijn heerlijke locaties om neer te strijken om de inwendige mens te verwennen.