De Tuin rondom de Pastorie

Hoewel de pastorie gelegen is in hartje Lage Mierde, is er toch een oase van rust, door de mooie grote tuin. Net als het pand, kent ook de tuin haar geschiedenis.

Geschiedenis

De voortuin was oorspronkelijk afgebakend met een houten hek, dat in 1929 vervangen werd door het hekwerk zoals dat ook nu nog te zien is. Gemetselde stenen pilaartjes en ijzerwerk. Met in het midden een poortje.

De voortuin wordt bij de linkerzijvleugel gescheiden van de achtertuin door een stenen muur met een houten deur. Via deze deur kom je in de zijtuin en vervolgens de achtertuin.

Tot ongeveer 1985 liep de tuin langs de Hoogemierdseweg door tot aan het perceel Hoogemierdseweg nr. 6. De tuin werd afgesloten door een gracht, die ‘de vest’ werd genoemd. Om de vest stond een beukenhaag. Op het grondstuk waren een moestuin en boomgaard aangelegd en ook was er een druivenkas gebouwd.

Begin zestiger jaren is de vest gedempt en zijn de beukenhagen gerooid. De boomgaard en moestuin verdwenen en er kwam een weitje voor kalfjes. Veel later, toen een groot deel van de pastorietuin werd verkocht is ook de druivenkas verdwenen.

Huidige tuin en haar beplanting

Bij de verbouwing van de pastorie tot een mooie groepsaccommodatie is er ook veel aandacht besteed aan de rolstoelvriendelijke tuin. Gezellige zitjes in de zon of schaduw, borders met vaste planten maar ook een kleurrijke pluktuin zijn rondom de Pastorie te vinden.

Vanwege de mooie symboliek die past bij de Pastorie en haar oude functie, is er voor de tuin gekozen voor beplanting die verwijzen of doen denken aan de heilige maagd Maria. Een aantal van die bloemen draagt in haar volksnaam de naam Maria of Onze Lieve Vrouw. Het kan ook zijn dat een bloem of plant door kleur, geur, vorm of symbolische betekenis met Maria wordt verbonden. Wit en blauw zijn de zogenaamde Mariakleuren. Wit is een verwijzing naar haar zuiverheid. Blauw verwijst naar haart titel ‘hemelse koningin’. In de voortuin is een mix aangeplant van ‘Mariaplanten’ en andere planten.

Symbolische betekenis van de planten in de voortuin van De Pastorie in Lage Mierde

Omdat er weinig wintergroene planten zijn die naar Maria verwijzen en om de voortuin in die tijd van het jaar ook interessant te houden, is er gekozen voor een mix van ‘Mariaplanten’ die aangevuld zijn met ‘gewone’ planten. Hieronder een samenvatting van de symboliek van de diverse ‘Mariaplanten’.

tuin

Hortensia

De hortensia staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale, bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede.

Klimroos

Een witte roos duidt zuiverheid aan, in het bijzonder die van Maria, die wel roos zonder doornen wordt genoemd. In het paradijs zouden de rozen nog geen doornen gehad hebben.

Lelietje-van-dalen

Volgens een legende zou het plantje ontstaan zijn uit de tranen van Maria bij het kruis. In het Engels draagt het de namen Our Lady’s Tears en The Virgin Tears. Ze bloeit en geurt in mei, de Mariamaand en is het symbool van de onschuld.

Lievevrouwebedstro

De legende gaat dat, in de tijd dat Maria zou baren, zij de kribbe reeds klaar had staan, gedekt met kruiden en wat hooi. Nadat Jezus geboren was, werd hij in doeken gewikkeld en in de kribbe gelegd. Bij de eerste kreten van het pasgeboren kind begon het bedstro meteen te bloeien. Als dank hiervoor mocht het zijn verdere leven gouden (witte) bloemen dragen.

Over het ontstaan van de naam lievevrouwebedstro doet de volgende legende de ronde: de heilige Anna (de moeder van Maria) had een groot probleem, want haar dochter kon de slaap maar niet vatten. Hoe ze ook haar best deed, niets mocht baten. De kleine Maria bleef wakker. Diep hierover nadenkend liep Anna door de velden en zag plots een bedstro-plantje staan. Ze plukte de bloempjes en stak ze in een zak. Na een tijdje waren ze verwelkt en begonnen ze heerlijk te geuren. Moeder Anna legde de zak als een matrasje onder haar baby en vanaf dan sliep Maria als een roos. Als dank mocht het plantje vanaf dat ogenblik lievevrouwebedstro heten.

Aster

O.L.V. Hemelvaartsbloem

Maagdenpalm

Is toegewijd aan Maria en als kerkelijk symbool staat maagdenpalm voor eeuwig leven. Wil je als vrouw trouwen, draag een krans van maagdenpalm in je haar. Ben je gelukkig getrouwd, draag een takje van de maagdenpalm.

Madonnalelie

De echte Madonnalelie is de witte Lilium candidum, die het symbool is van de onschuld en van reine en maagdelijke liefde. Vandaar dat een engel een witte lelie in zijn hand houdt als hij Maria bezoekt om haar de boodschap van haar zwangerschap te vertellen. Omdat dit bolgewas echter vrij kwetsbaar is, is in deze tuin gekozen voor een witte Hemerocallis (daglelie).

Sneeuwklokje

In bepaalde Engelse streken zet men een vaasje sneeuwklokjes op de schoorsteen op Maria-Lichtmis, 2 februari, om het huis te beschermen tegen kwade invloeden. De vriendelijk knikkende bloem is een symbool geworden voor het vertrek van de winter en de komst van de lente.